czwartek, 18 września 2014

Ciasto jogurtowe z morelami



Składniki
(na 12 porcji)

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g)
- 4 jajka (ok. 240 g),
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 g),
- 10 moreli (ok. 300 g).


Sposób przygotowania

1. Jajka i jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.
2. Ubijamy jajka z cukrem.
3. Do masy dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Połówki moreli układamy na cieście.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 45 min.




Jogurtowe ciasto z morelami jest bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:



Porcja waży: ok. 80 g  
Energia: 156,4 kcal   
Białko: 5,6 g   
Tłuszcze: 6,7 g  
Węglowodany: 20,9 g 
Błonnik pokarmowy : 2,5 g











Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.