Składniki
(na 12 porcji)
(na 12 porcji)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g)
- 4 jajka (ok. 240 g),
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 g),
- 10
moreli (ok. 300 g).
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Jajka i jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.
2. Ubijamy jajka z cukrem.
3. Do masy dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Połówki moreli układamy na cieście.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 45 min.
Jogurtowe ciasto z morelami jest bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości.
Porcja waży: ok. 80 g
Energia: 156,4 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 6,7 g
Węglowodany: 20,9 g
Błonnik pokarmowy : 2,5 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.