Składniki
(na 1 porcję)
- porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g),
- szpinak świeży lub mrożony (ok. 100g),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu.
2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut.
4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony.
6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
7. Łososia nakładamy na makaron wymieszanym z sosem szpinakowym.
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 360 g
Energia: 540,8 kcal
Białko: 29,5 g
Tłuszcze: 28,7 g
Węglowodany: 45,1 g
Błonnik pokarmowy : 4,0 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.