piątek, 25 lipca 2014

Botwinka



Składniki:
(na 4 porcje)

- 2 marchewki (ok. 90g)
- ½ kg botwinki,
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- litr wody,
- ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz i pietruszka


Sposób przygotowania

1. Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki w kostkę.
2. Warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 min.
3. Po 15 minutach, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
4. Całość zagęszczamy jogurtem i doprawiamy do smaku.




Zupa botwinkowa jest bogata w:

- żalazo, które odpowiada za transport tlenu w organizmie,
- β- karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji: 

Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 88 kcal   
Białko: 4,2 g   
Tłuszcze: 3,7 g  
Węglowodany: 16,2 g 
Błonnik pokarmowy : 6,8 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.