Składniki:
(na 4
porcje)
- 2 marchewki (ok. 90g)
- ½ kg botwinki,
- 2 marchewki (ok. 90g)
- ½ kg botwinki,
- 2
ziemniaki (ok. 140g),
- litr wody,
- ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz i pietruszka
Sposób przygotowania
- litr wody,
- ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz i pietruszka
Sposób przygotowania
1.
Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki w kostkę.
2.
Warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 min.
3. Po
15 minutach, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
4.
Całość zagęszczamy jogurtem i doprawiamy do smaku.
Zupa botwinkowa jest bogata w:
- żalazo, które odpowiada za transport tlenu w organizmie,
- β- karoten, który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 88 kcal
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 16,2 g
Błonnik pokarmowy : 6,8 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.