środa, 23 lipca 2014

Truskawki w czekoladzie


Składniki 
(na 15 sztuk) 

- 15 truskawek (ok. 300g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g)
- 2 łyżki mleka (ok. 30 ml) 

Sposób przygotowania

1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do czekolady dodajemy mleko i mieszamy, żeby powstała gładka masa.
3. Truskawki maczamy w czekoladzie i wykładamy na kratkę, żeby wystygły
4. Truskawki w czekoladzie możemy umieścić w papilotkach.


Truskawki w czekoladzie są bogate w: 

- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z czekolady), który poprawia koncentrację.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 117 g  
Energia: 122,2 kcal   
Białko: 1,8 g   
Tłuszcze: 6,2 g  
Węglowodany: 16,8 g 
Błonnik pokarmowy : 2,1 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.