środa, 16 lipca 2014

Sos kurkowy z makaronem


Składniki:
(na 3 porcje)

- 500 g kurek,
- 1 średnia cebula (ok. 60 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 2 łyżki śmietany 18 % słodkiej (ok. 50 g),
- ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 75 g),
- 3 szklanki makaronu z semoliny (ok. 225 g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

1. Myjemy dokładnie kurki.
2. Szklimy cebulę na maśle.
3. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 min.
4. Do kurek dodajemy śmietanę, jogurt i gotujemy ok. 2 min aż sos zgęstnieje.
5. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos możemy podawać z makaronem ugotowanym al dente.





Sos kurkowy jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 430 g  
Energia: 414,00 kcal   
Białko: 14,10 g   
Tłuszcze: 9,70 g  
Węglowodany: 70,80 g 
Błonnik pokarmowy : 10,00 g




Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.