Składniki
(na 4 porcje)
na ciasto
naleśnikowe:
- 1 jajko (ok. 60 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- ¼ szklanki wody (ok. 50 ml),
- szklanka mąki pszennej razowej
(ok. 130 g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok.
12 g),
- szczypta soli,
- 1 łyżka kakao (ok. 10 g),
- 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5
g).
na nadzienie:
- serek śmietankowy President 4 %
tłuszczu (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10
g),
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki truskawek (ok. 240g)
Sposób przygotowania
1.Miksujemy
jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli.
2. Dodajemy
do masy olej rzepakowy, mąkę, kakao, cukier puder i miksujemy przez chwilę na
wolnych obrotach.
3. Mieszamy
serek z cukrem pudrem i ziarenkami laski
wanilii.
4. Smażymy
naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
5. Naleśniki
nadziewamy serkiem i dekorujemy owocami.
Czekoladowe naleśniki z owocami
bogate są w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie
bodźców nerwowych,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową
budowę kości.
Porcja waży: ok. 250 g
Energia: 299,51 kcal
Białko: 23,08 g
Tłuszcze: 10,97 g
Węglowodany: 31,41 g
Błonnik pokarmowy : 4,75 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.