niedziela, 22 czerwca 2014

Czekoladowe naleśniki z truskawkami

Składniki
(na 4 porcje)

na ciasto naleśnikowe:

- 1 jajko (ok. 60 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- ¼  szklanki wody (ok. 50 ml),
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g),
- szczypta soli,
- 1 łyżka kakao (ok. 10 g),
- 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).

na nadzienie:

- serek śmietankowy President 4 % tłuszczu (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki truskawek (ok. 240g)


Sposób przygotowania

1.Miksujemy jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli.
2. Dodajemy do masy olej rzepakowy, mąkę, kakao, cukier puder i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
3.  Mieszamy serek z cukrem pudrem  i ziarenkami laski wanilii.
4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
5. Naleśniki nadziewamy serkiem  i dekorujemy owocami.




Czekoladowe naleśniki z owocami bogate są w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 g  
Energia: 299,51 kcal   
Białko: 23,08 g   
Tłuszcze: 10,97 g  
Węglowodany: 31,41 g 
Błonnik pokarmowy : 4,75 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

  1. Doskonały pomysł na bardzo słodkie, niedzielne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń