Składniki:
(na 8 porcji)
na biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40
g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
na nadzienie:
- serek President (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki truskawek (ok. 240 g).
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie
mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w
200⁰C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem
pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy serek i truskawki.
Tarta z truskawkami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 137 kcal
Białko: 8,1 g
Tłuszcze: 3,6 g
Węglowodany: 18,9 g
Błonnik pokarmowy : 1,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.