Składniki
(na 24 ciasteczka, 4
porcje)
- szklanka
amarantusa ekspandowanego (30g)
- 5 łyżek wiórków
kokosowych (50g)
- 2 łyżeczki cukru
(10g)
- jajko (60g)
Sposób
przygotowania:
1. Mieszamy
wszystkie składniki.
2. Formujemy na
papierze do pieczenia ciasteczka i
pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na
drugą stronę, żeby się nie przypaliły)
Ciasteczka są bogate
w:
- wapń (pochodzący z
amarantusa), który zapewnia prawidłową budowę kości,
- żelazo (pochodzące
z amarantusa), które bierze udział w transporcie krwi w organizmie.
Porcja waży: ok. 38 g
Energia: 136 kcal
Białko: 3,8 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 12,7 g
Błonnik pokarmowy : 3,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.