Składniki
(na 4 porcje)
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
pszennej razowej (ok. 180g),
- 1 łyżka drożdży
instant (ok.6g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- ¼ szklanki wody
(ok. 60 ml),
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z
oliwek (20g).
Nadzienie:
- 500 g świeżego szpinaku
- 10 suszpnych
pomidorów z zalewy (ok. 200g)
- ¼ opakowania sera
Feta (ok. 50g),
- opakowanie jogurtu
greckiego light (ok.200g),
- 1 jajko (60g),
- kula Mozarelli
(ok. 125g),
- łyżka oleju
rzepakowego (10g)
- 2 ząbki czosnku,
- słodka papryka, sól, pieprz, bazylia.
Sposób
przygotowania:
1. Mieszamy mąkę z
drożdżami i solą.
2. Dodajemy jajko,
oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do
wyrośnięcia).
3. Szpinak myjemy,
odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min.
4. Suszone pomidory
kroimy w kostkę.
5. Ser Feta kroimy w
kostkę.
6. Jogurt mieszamy z
jajkiem i przyprawami.
7. Formę wykładamy
rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto
nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową.
9. Całość posypujemy
startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.
Tarta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości,
- likopen
(pochodzący z suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne
rodniki,
- żelazo (pochodzące
ze szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 463 kcal
Białko: 27,7 g
Tłuszcze: 23,9 g
Węglowodany: 44,7 g
Błonnik pokarmowy : 10,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.