czwartek, 5 czerwca 2014

Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki
(na 4 porcje)

Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g),
- 1 łyżka drożdży instant (ok.6g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- ¼ szklanki wody (ok. 60 ml),
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g).

Nadzienie:
- 500 g świeżego szpinaku
- 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g)
- ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g),
- opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g),
- 1 jajko (60g),
- kula Mozarelli (ok. 125g),
- łyżka oleju rzepakowego (10g)
- 2 ząbki czosnku,
-  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia.


Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą.
2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia).
3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min.
4. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
5. Ser Feta kroimy w kostkę.
6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami.
7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową.
9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.




Tarta  jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki,
- żelazo (pochodzące ze szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 g  
Energia: 463 kcal   
Białko: 27,7 g   
Tłuszcze: 23,9 g  
Węglowodany: 44,7 g 
Błonnik pokarmowy : 10,5 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.