środa, 8 stycznia 2014

Guacamole

Składniki:
(na 4 porcje)

- awokado (ok. 215 g),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula (ok. 20 g),

- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Rozgniatamy obrane awokado z sokiem z cytryny i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pasty.
3. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Guacamole jest bogate w:

- luteinę (pochodzącą z awokado), która korzystnie wpływa na wzrok,
- potas (pochodzący z awokado), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 40 g  
Energia: 55,90 kcal   
Białko: 0,68 g   
Tłuszcz: 5,38 g  
Węglowodany: 2,61 g 
Błonnik pokarmowy : 1,15 g






Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.