(na 4 porcje)
- awokado (ok. 215 g),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula (ok. 20 g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Rozgniatamy obrane awokado z sokiem z cytryny i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pasty.
3. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Guacamole jest bogate w:
- luteinę (pochodzącą z awokado), która korzystnie wpływa na wzrok,
- potas (pochodzący z awokado), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 40 g
Energia: 55,90 kcal
Białko: 0,68 g
Tłuszcz: 5,38 g
Węglowodany: 2,61 g
Błonnik pokarmowy : 1,15 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.