sobota, 14 grudnia 2013

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:
(na dwie porcje)

- puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 170 g),
- 4 pomidory (ok. 400 g),
- cebula (ok. 80 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g),
- ząbek czosnku,
- oregano, słodka papryka, sól i pieprz,
- 200 g makaronu z semoliny.


Sposób przygotowania:

1. Obieramy cebulę, czosnek i drobno siekamy.
2. Szklimy posiekaną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym.
3. Obieramy pomidory ze skóry. Kroimy i dodajemy do cebuli.
4. Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do sosu.
5. Doprawiamy do smaku oregano, słodką papryką, solą i pieprzem.
6. Całość dusimy przez ok. 15 min.
7. Podajemy z makaronem ugotowanym wedle przepisu na opakowaniu.




Spaghetti z tuńczykiem jest bogate w:

- potas (pochodzący z pomidorów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- likopen (pochodzący z pomidorów), przeciwdziała procesom starzenia się,
- kwasy omega-3 (pochodzące z tuńczyka), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli i czosnku.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 542,65 kcal   
Białko: 29,77 g   
Tłuszcz: 11,64 g  
Węglowodany: 83,84 g 
Błonnik pokarmowy : 5,36 g




Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz