niedziela, 8 grudnia 2013

Pesto z jogurtem

Składniki:
(na 1 porcję)

- 2 suszone pomidory w zalewie (ok. 40 g),
- kilka listków bazylii,
- ¼ jogurtu naturalnego (ok. 50 g),
- łyżeczka pesto pomidorowego (ok. 10 g),
- kilka liści szpinaku.


Sposób przygotowania:

1. Kroimy suszone pomidory w paski i układamy na samym dole szklanki.
2. Na suszone pomidory kładziemy listki bazylii i jogurt naturalny.
3. Jogurt przykrywamy pesto a pesto liśćmi szpinaku.




Przysmak jest bogaty w:

- jenonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z pesto), które obniżają poziom cholesterolu,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się,
- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi,
- substancje uspokajające pochodzące z bazylii.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 105 g  
Energia: 144,29 kcal   
Białko: 2,66 g   
Tłuszcz: 13,05 g  
Węglowodany: 4,73 g 
Błonnik pokarmowy : 0,36 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.