(na 9 porcji)
- 2 szklanki maki razowej (ok. 240 g),
- 1 szklanka letniej wody
- 1 i ½ łyżeczki drożdży instant,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 36 g),
- 4 łyżeczki prażonych nasion słonecznika (ok. 20 g),
- łyżeczka soli.
1. Mieszamy wodę z drożdżami, oliwą, solą, 2 łyżeczkami nasion słonecznika i mąką.
2. Wyrobione ciasto ostawiamy na ok. 1 h. do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto posypujemy 2 łyżeczkami nasion słonecznika.
4. Całość odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.
5. Focaccia pieczemy w 200⁰C przez ok. 25 min.
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża stężenie cholesterolu i daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które również obniżają poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 123,76 kcal
Tłuszcz: 5,08 g
Węglowodany: 18,60 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.