(na 10 porcji)
- 2 cytryny (ok. 260 g),
- 3 jajka (ok. 180 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- ok. 50 g. mąki pełnoziarnistej,
- ok. 150 g zmielonych migdałów,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Cytryny dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 min.
2. Ugotowane cytryny przekrawamy, usuwamy pestki i miksujemy na gładką masę.
3. Żółtka jaja ucieramy z cukrem a białko ze szczyptą soli ubijamy na pianę.
4. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i zmiksowane cytryny z utartymi żółtkami.
5. Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek i przelewamy do formy.
6. Pieczemy w 170 ⁰C przez ok. 1 h.
Ciasto jest bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 178,52 kcal
Białko: 6,02 g
Tłuszcz: 9,92 g
Węglowodany: 19,24 g
Błonnik pokarmowy : 2,82 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.