wtorek, 19 listopada 2013

Ciasto cytrynowe

Składniki:
(na 10 porcji)

- 2 cytryny (ok. 260 g),
- 3 jajka (ok. 180 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- ok. 50 g. mąki pełnoziarnistej,
- ok. 150 g zmielonych migdałów,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.


Sposób przygotowania:

1. Cytryny dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 min.
2. Ugotowane cytryny przekrawamy, usuwamy pestki i miksujemy na gładką masę.
3. Żółtka jaja ucieramy z cukrem a białko ze szczyptą soli ubijamy na pianę.
4. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i zmiksowane cytryny z utartymi żółtkami.
5. Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek i przelewamy do formy.
6. Pieczemy w 170 C przez ok. 1 h.




Ciasto jest bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 178,52 kcal   
Białko: 6,02 g   
Tłuszcz: 9,92 g  
Węglowodany: 19,24 g 
Błonnik pokarmowy : 2,82 g






Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz