niedziela, 10 listopada 2013

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
(na 8 porcji)

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 2 łyżki oleju (ok. 24 g)
- 2 duże jaja (ok. 120 g),
- 1 szklanka jogurtu greckiego typu "light" (ok. 300 g),
- ziarenka laski wanilii,
- 20 śliwek (ok. 300 g).


Sposób przygotowania:

1. Jaja i jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.
2. Ubijamy jajka z cukrem.
3. Do masy dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ziarenka wanilii.
4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Śliwki kroimy na pół, obtaczamy w mące i układamy na cieście (bez pestek ;-)).
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 45 min.




Jogurtowe ciasto ze śliwkami jest bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża stężenie cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości,
- polifenole (pochodzące ze śliwek), które działają przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 133 g  
Energia: 233,65 kcal   
Białko: 7,04 g   
Tłuszcze: 6,15 g  
Węglowodany: 40,20 g 
Błonnik pokarmowy : 3,23 g









Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz