Składniki:
(na 8 porcji)
(na 8 porcji)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 2 łyżki oleju (ok. 24 g)
- 2 duże jaja (ok. 120 g),
- 1 szklanka jogurtu greckiego typu "light" (ok. 300 g),
-
ziarenka laski wanilii,
- 20
śliwek (ok. 300 g).
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
1. Jaja i jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.
2. Ubijamy jajka z cukrem.
3. Do masy dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i
ziarenka wanilii.
4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Śliwki kroimy na pół, obtaczamy w mące i układamy na cieście (bez
pestek ;-)).
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 45 min.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami jest bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża stężenie
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości,
- polifenole (pochodzące ze śliwek), które działają przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 133 g
Energia: 233,65 kcal
Białko: 7,04 g
Tłuszcze: 6,15 g
Węglowodany: 40,20 g
Błonnik pokarmowy : 3,23 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.