(na 2 porcje)
- ½ kapusty pekińskiej (ok. 350 g),
- ¼ papryki (ok. 50 g),
- 1 marchewka (ok. 90 g),
- ½ jabłka (ok. 90 g),
- mała cebula (ok. 40 g),
- łyżeczka majonezu (ok. 10 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50 g),
- szczypta cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy dokładnie warzywa i owoce.
2. Kroimy na drobno kapustę, paprykę i cebulę.
3. Obieramy marchewkę, jabłko i ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem.
5. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Surówka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 315 g
Energia: 116,10 kcal
Tłuszcze: 5,29 g
Węglowodany: 18,78 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.