środa, 6 listopada 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
(na 2 porcje)

- ½ kapusty pekińskiej (ok. 350 g),

- ¼ papryki (ok. 50 g),
- 1 marchewka (ok. 90 g),
- ½ jabłka (ok. 90 g),
- mała cebula (ok. 40 g),
- łyżeczka majonezu (ok. 10 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50 g),
- szczypta cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz. 

Sposób przygotowania:


1. Myjemy dokładnie warzywa i owoce.

2. Kroimy na drobno kapustę, paprykę i cebulę.
3. Obieramy marchewkę, jabłko i ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem.
5. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. 




Surówka jest bogata w
:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,

- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 315 g 
Energia: 116,10 kcal
Białko: 4,06 g   

Tłuszcze: 5,29 g  
Węglowodany: 18,78 g
Błonnik pokarmowy : 6,26 g 









Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.