Składniki
(na 2 porcje)
- cukinia (ok. 600 g),
- papryka (ok. 240 g),
- cebula (ok. 90 g),
- 10 pieczarek (ok. 200 g),
- 2 łyżki oleju (ok. 24 g),
- szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml),
- przyprawy: szczypta cukru, sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy pieczarki, odkrawamy ogonki i kroimy w plasterki.
2. Szklimy pokrojoną cebulę na 1 łyżce oleju i dodajemy
pieczarki. Całość dusimy ok. 10 min.
3. Kroimy paprykę, cukinię w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce
oleju rzepakowego.
4. Warzywa mieszamy z passatą pomidorową i dusimy ok. 5 min.
Całość doprawiamy do smaku.
Leczo warzywne jest bogate w:
- β-karoten
(pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest
antyoksydantem,
- potas (pochodzący z passaty), który reguluje przewodzenie
bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza
jednej porcji:
Energia: 240,43 kcal
Białko: 9,33 g
Tłuszcze: 13,57 g
Węglowodany: 27,71 g
Błonnik pokarmowy : 8,94 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.