poniedziałek, 4 listopada 2013

Leczo warzywne

Składniki
(na 2 porcje)

- cukinia (ok. 600 g),
- papryka (ok. 240 g),
- cebula (ok. 90 g),
- 10 pieczarek (ok. 200 g),
- 2 łyżki oleju (ok. 24 g),
- szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml),
- przyprawy: szczypta cukru, sól, pieprz, papryka słodka i ostra.


Sposób przygotowania:

1. Myjemy pieczarki, odkrawamy ogonki i kroimy w plasterki.
2. Szklimy pokrojoną cebulę na 1 łyżce oleju i dodajemy pieczarki. Całość dusimy ok. 10 min.
3. Kroimy paprykę, cukinię w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego.
4. Warzywa mieszamy z passatą pomidorową i dusimy ok. 5 min. Całość doprawiamy do smaku.




Leczo warzywne jest bogate w:

-  β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem,
- potas (pochodzący z passaty), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 600 g
Energia: 240,43 kcal  
Białko: 9,33 g   
Tłuszcze: 13,57 g  
Węglowodany: 27,71 g 
Błonnik pokarmowy : 8,94 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz