Składniki:
(na 4 porcje)
- ok. ½ kg obranego
miąższu dyni,
- 1 pietruszka (ok. 80 g),
- 1 marchewka ok. (90 g),
- 1 cebula (ok. 40 g),
- 1 łyżka oleju (ok. 12 g),
- 1 łyżka startego imbiru,
- 3 szklanki wody (ok. 600 ml),
- 4 łyżeczki prażonych nasion słonecznika (ok. 20 g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Kroimy obrane warzywa na drobniejsze kawałki.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się wody.
3. Szklimy pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy
do bulionu.
4. Całość gotujemy ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.
5. Blendujemy warzywa na krem i doprawiamy do smaku imbirem,
solą i pieprzem.
6. Krem z dyni podajemy z łyżeczką prażonych nasion
słonecznika.
Krem z dyni jest bogaty w:
- βkaroten, który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 94,46 kcal
Białko: 3,19 g
Tłuszcze: 4,79 g
Węglowodany: 15,04 g
Błonnik pokarmowy : 5,70 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.