wtorek, 29 października 2013

Krem z dyni

Składniki:
(na 4 porcje)

- ok. ½ kg  obranego miąższu dyni,
- 1 pietruszka (ok. 80 g),
- 1 marchewka ok. (90 g),
- 1 cebula (ok. 40 g),
- 1 łyżka oleju (ok. 12 g),
- 1 łyżka startego imbiru,
- 3 szklanki wody (ok. 600 ml),
- 4 łyżeczki prażonych nasion słonecznika (ok. 20 g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

1. Kroimy obrane warzywa na drobniejsze kawałki.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się wody.
3. Szklimy pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy do bulionu.
4. Całość gotujemy ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.
5. Blendujemy warzywa na krem i doprawiamy do smaku imbirem, solą i pieprzem.
6. Krem z dyni podajemy z łyżeczką prażonych nasion słonecznika.




Krem z dyni jest bogaty w:

- βkaroten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


 Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 g  
Energia: 94,46 kcal
Białko: 3,19 g   
Tłuszcze: 4,79 g  
Węglowodany: 15,04 g 
Błonnik pokarmowy : 5,70 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.