wtorek, 8 października 2013

Lody bananowe

Składniki:
(na 6 porcji)

- 3 banany (ok. 600 g)
- szklanka malin (ok. 120 g),
- łyżka sou z cytryny.


Sposób przygotowania:

1. Miksujemy banany na gładką masę.
2. Dodajemy maliny, sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę przekładamy do foremek i mrozimy przez ok. 12 h.




Lody bananowe z malinami są bogate w:

- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 80 g  
Energia: 62,94 kcal   
Białko: 0,83 g   
Tłuszcze: 0,25 g  
Węglowodany: 16,50 g 
Błonnik pokarmowy : 2,39 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.