Składniki
(na 8 porcji)
na biszkopt:
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki malin (ok. 240 g).
Sposób
przygotowania:
1.
Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2.
Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3.
Na papier do pieczenia przekładamy ciasto, formując prostokąt i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem
pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5.
Gdy ciasto wystygnie, nakładamy serek i posypujemy malinami. Całość zawijamy w
roladę.
Rolada z malinami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową
budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 153,06 kcal
Białko: 11,08 g
Tłuszcze: 3,88 g
Węglowodany: 20,59 g
Błonnik pokarmowy : 2,41 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.