czwartek, 10 października 2013

Rolada biszkoptowa z malinami

Składniki
(na 8 porcji)

na biszkopt:

- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

na nadzienie:

- serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki malin (ok. 240 g).


Sposób przygotowania:

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Na papier do pieczenia przekładamy ciasto, formując prostokąt i pieczemy w 200C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy serek i posypujemy malinami. Całość zawijamy w roladę.




Rolada z malinami jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 153,06 kcal   
Białko: 11,08 g   
Tłuszcze: 3,88 g  
Węglowodany: 20,59 g 
Błonnik pokarmowy : 2,41 g









Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz