Składniki:
(na dwie porcje)
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g),
- pół opakowania serka śmietankowego President 4 % tłuszczu
(ok. 175 g),
- 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka malin (ok. 120 g),
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
2. Rozpuszczoną czekoladę cienko rozprowadzamy na tacy
wyłożonej folią aluminiową i odstawiamy do zastygnięcia.
3. Mieszamy serek z cukrem pudrem, wanilią i posiekanymi
listkami mięty.
4. Połamaną czekoladę przekładamy serkiem i owocami.
Lasagne czekoladowa jest bogata w:
- magnez (pochodzący z czekolady), który reguluje
przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową
budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 200 g
Energia: 420,90 kcal
Białko: 20,49 g
Tłuszcze: 21,44 g
Węglowodany: 41,23 g
Błonnik pokarmowy : 4,87 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.