sobota, 12 października 2013

Lasagne czekoladowa

Składniki:
(na dwie porcje)

- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g),
- pół opakowania serka śmietankowego President 4 % tłuszczu (ok. 175 g),
- 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka malin (ok. 120 g),
- listki mięty.


Sposób przygotowania:

1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
2. Rozpuszczoną czekoladę cienko rozprowadzamy na tacy wyłożonej folią aluminiową i odstawiamy do zastygnięcia.
3. Mieszamy serek z cukrem pudrem, wanilią i posiekanymi listkami mięty.
4. Połamaną czekoladę przekładamy serkiem i owocami.




Lasagne czekoladowa jest bogata w:

- magnez (pochodzący z czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 200 g  
Energia: 420,90 kcal   
Białko: 20,49 g   
Tłuszcze: 21,44 g  
Węglowodany: 41,23 g 
Błonnik pokarmowy : 4,87 g









Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.