Składniki:
(na 10 babeczek)
- ½ szklanki
prażonych płatków migdałów (ok. 55 g),
- ½ szklanki
prażonych orzechów laskowych (ok. 55 g),
- 12 suszonych fig
(ok. 170 g),
- opakowanie serka
śmietankowego President 4% tłuszczu (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru
pudru (ok. 10 g),
- 1 łyżeczka agaru,
- ziarenka laski
wanilii,
- szklanka malin ok.
(120 g).
Sposób
przygotowania:
1. Miksujemy
orzechy, migdały i figi na gładką masę.
2. Wylepiamy foremki
przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.
3. Mieszamy serek z
cukrem pudrem, agarem (rozpuszczonym w 2
łyżkach ciepłej wody), ziarenkami wanilii i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.
4. Babeczki
napełniamy kremem i dekorujemy malinami.
Babeczki z suszonych
fig są bogate w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- potas (pochodzący
z suszonych fig), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- magnez (pochodzący
z orzechów), który pozytywnie wpływa na koncentracje,
- wapń (pochodzący z
serka), który odpowiada za prawidłową budowę kości.
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 170,02 kcal
Białko: 9,21 g
Tłuszcz: 2,21 g
Węglowodany: 18,94 g
Błonnik pokarmowy : 4,21 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.