środa, 16 października 2013

Babeczki z suszonych fig

Składniki:
(na 10 babeczek)

- ½ szklanki prażonych płatków migdałów (ok. 55 g),
- ½ szklanki prażonych orzechów laskowych (ok. 55 g),
- 12 suszonych fig (ok. 170 g),
- opakowanie serka śmietankowego President 4% tłuszczu (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- 1 łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka malin ok. (120 g).


Sposób przygotowania:

1. Miksujemy orzechy, migdały i figi na gładką masę.
2. Wylepiamy foremki przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.
3. Mieszamy serek z cukrem pudrem, agarem (rozpuszczonym  w 2 łyżkach ciepłej wody), ziarenkami wanilii i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.
4. Babeczki napełniamy kremem i dekorujemy malinami.




Babeczki z suszonych fig są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- potas (pochodzący z suszonych fig), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- magnez (pochodzący z orzechów), który pozytywnie wpływa na koncentracje,
- wapń (pochodzący z serka), który odpowiada za prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 170,02 kcal   
Białko: 9,21 g   
Tłuszcz: 2,21 g  
Węglowodany: 18,94 g 
Błonnik pokarmowy : 4,21 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz