Składniki:
(na 3 porcje)
- pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 90 g),
- szklanka malin (ok. 120 g),
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- ½ szklanki wody (ok. 100 ml),
- ½ szklanki mleczka kokosowego (ok. 100 ml),
- wiórki kokosowe do posypania deseru.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy pod
przykryciem w wodzie z dodatkiem mleczka kokosowego przez ok. 20 min. co jakiś
czas mieszając.
2. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem, malinami i przekładamy
do kokilek.
3. Deser podajemy posypany wiórkami kokosowymi.
Deser jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej),
która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest
składnikiem krwi.
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 262,52 kcal
Białko: 4,81 g
Tłuszcze: 13,63 g
Węglowodany: 38,04 g
Błonnik pokarmowy : 7,86 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.