piątek, 25 października 2013

Kasza jaglana na słodko

Składniki:
(na 3 porcje)

- pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 90 g),
- szklanka malin (ok. 120 g),
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- ½ szklanki wody (ok. 100 ml),
- ½ szklanki mleczka kokosowego (ok. 100 ml),
- wiórki kokosowe do posypania deseru.


Sposób przygotowania:

1. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem mleczka kokosowego przez ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
2. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem, malinami i przekładamy do kokilek.
3. Deser podajemy posypany wiórkami kokosowymi.




Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 160 g  
Energia: 262,52 kcal   
Białko: 4,81 g   
Tłuszcze: 13,63 g  
Węglowodany: 38,04 g 
Błonnik pokarmowy : 7,86 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.