Składniki:
(na jedną porcję)
- kolba kukurydzy (ok. 300 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Obieramy kukurydzę z włókien.
2. Kolbę kukurydzy wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok.
40-50 min.
3. Podajemy na ciepło z solą.
Kukurydza jest bogata w:
- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę E, która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 198,62 kcal
Białko: 6,52 g
Tłuszcz: 2,79 g
Węglowodany: 72,21 g
Błonnik pokarmowy : 5,90 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.