poniedziałek, 7 października 2013

Gotowana kukurydza

Składniki:
(na jedną porcję)

- kolba kukurydzy (ok. 300 g),
- sól.


Sposób przygotowania:

1. Obieramy kukurydzę z włókien.
2. Kolbę kukurydzy wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 40-50 min.
3. Podajemy na ciepło z solą.




Kukurydza jest bogata w:

- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę E, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 g  
Energia: 198,62 kcal   
Białko: 6,52 g   
Tłuszcz: 2,79 g  
Węglowodany: 72,21 g 
Błonnik pokarmowy : 5,90 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz