piątek, 4 października 2013

Sałatka gyros

Składniki:
(na 6 porcji)

- połowa kapusty pekińskiej (ok. 300 g),
- puszka kukurydzy konserwowej (ok.  220 g)
- 6 ogórków kiszonych (ok. 300 g),
- filet z piersi kurczaka ( ok. 120 g),
- łyżka majonezu (ok. 25 g),
- łyżka ketchupu (ok. 15 g)
- jogurt naturalny (ok. 150 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g),
- ulubione przyprawy.


Sposób przygotowania:

1.Kroimy filet z kurczaka w kostkę, marynujemy w oleju rzepakowym i  ulubionych przyprawach. Smażymy na patelni teflonowej przez ok. 10 min.
2. Kroimy ogórki w kostkę.
3. Odsączamy kukurydzę z zalewy.
4. Kroimy kapustę pekińską na drobne kawałki.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z ketchupem i jogurtem naturalnym.
6. Tworzymy warstwową sałatkę, kolejno układamy: kapustę pekińską, ogórki, kukurydzę, pierś z kurczaka i sos. Tworzymy dwie warstwy.




Sałatka gyros jest bogata w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi z kurczaka), które pełni funkcje budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z ogórków kiszonych), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom  starzenia się,
- wapń (pochodzący z jogurtu naturalnego i kapusty pekińskiej), który zapewnia prawidłową budowę kości,
- wielonienascycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 190 g  
Energia: 136,72 kcal   
Białko: 7,88 g   
Tłuszcz: 6,70 g  
Węglowodany: 13,42 g 
Błonnik pokarmowy : 2,50 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.