Składniki:
(na 6 porcji)
- połowa kapusty pekińskiej (ok. 300 g),
- puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220 g)
- 6 ogórków kiszonych (ok. 300 g),
- filet z piersi kurczaka ( ok. 120 g),
- łyżka majonezu (ok. 25 g),
- łyżka ketchupu (ok. 15 g)
- jogurt naturalny (ok. 150 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g),
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
1.Kroimy filet z kurczaka w kostkę, marynujemy w oleju rzepakowym i ulubionych
przyprawach. Smażymy na patelni teflonowej przez ok. 10 min.
2. Kroimy ogórki w kostkę.
3. Odsączamy kukurydzę z zalewy.
4. Kroimy kapustę pekińską na drobne kawałki.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z ketchupem i
jogurtem naturalnym.
6. Tworzymy warstwową sałatkę, kolejno układamy: kapustę
pekińską, ogórki, kukurydzę, pierś z kurczaka i sos. Tworzymy dwie warstwy.
Sałatka gyros jest bogata w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi z kurczaka),
które pełni funkcje budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z ogórków kiszonych), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się,
- wapń (pochodzący z jogurtu naturalnego i kapusty
pekińskiej), który zapewnia prawidłową budowę kości,
- wielonienascycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 190 g
Energia: 136,72 kcal
Białko: 7,88 g
Tłuszcz: 6,70 g
Węglowodany: 13,42 g
Błonnik pokarmowy : 2,50 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.