Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 jabłka (ok. 800 g),
- 100 g twarogu chudego,
- jajko (ok. 60 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 24 g),
- sok z cytryny,
- łyżka migdałów (ok. 15 g),
- cynamon,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy jabłka, ścinamy wierzch i wydrążamy.
2. Środek jabłek skrapiamy cytryną i oprószamy cynamonem.
3. Żółtko ucieramy z cukrem a białko ubijamy ze szczyptą
soli.
4. Ser łączymy z utartym żółtkiem i pianą z białka.
5. Napełniamy jabłka masą serową i posypujemy migdałami.
6. Jabłka pieczemy w 180⁰C przez ok. 45 min.
Jabłka pieczone z twarogiem są bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z jabłek), który obniża
poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje
przewodzenie bodźców nerwowych,
- wapń (pochodzący z sera), który zapewnia prawidłową budowę
kości.
Porcja waży: ok. 200 g
Energia: 178,18 kcal
Białko: 8,36 g
Tłuszcz: 4,55 g
Węglowodany: 29,53 g
Błonnik pokarmowy : 4,21 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.