środa, 2 października 2013

Pieczone jabłka z twarogiem

Składniki:
(na 4 porcje)

- 4 jabłka (ok. 800 g),
- 100 g twarogu chudego,
- jajko (ok. 60 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 24 g),
- sok z cytryny,
- łyżka migdałów (ok. 15 g),
- cynamon,
- szczypta soli.


Sposób przygotowania:

1. Myjemy jabłka, ścinamy wierzch i wydrążamy.
2. Środek jabłek skrapiamy cytryną i oprószamy cynamonem.
3. Żółtko ucieramy z cukrem a białko ubijamy ze szczyptą soli.
4. Ser łączymy z utartym żółtkiem i pianą z białka.
5. Napełniamy jabłka masą serową i posypujemy migdałami.
6. Jabłka pieczemy w 180⁰C przez ok. 45 min.




Jabłka pieczone z twarogiem są bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z jabłek), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- wapń (pochodzący z sera), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 200 g  
Energia: 178,18 kcal   
Białko: 8,36 g   
Tłuszcz: 4,55 g  
Węglowodany: 29,53 g 
Błonnik pokarmowy : 4,21 g






Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz