(na 2 porcje)
- 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g),
- połowa awokado (ok. 120 g),
- 1 pomidor (ok. 90 g),
- połowa kulki mozarelli (ok. 60 g),
- łyżka prażonych migdałów (ok. 15 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 12 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 6 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g).
Sposób przygotowania:
1. Myjemy sałatkę, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.2. Obieramy awokado, pomidora i kroimy w półksiężyce.
3. Kroimy mozarellę w plastry.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z oliwek z cytryną i miodem.
5. Układamy warzywa, mozarellę na sałacie, posypujemy prażonymi migdałami i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który zmniejsza stężenie cholesterolu we frakcji LDL („złego” cholesterolu),
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek i awokado), które również obniżają poziom „złego cholesterolu”,
- likopen (pochodzący z pomidora), który zapobiega procesom starzenia się.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 150 g
Energia: 232,97 kcal
Białko: 7,98 g
Tłuszcz: 19,96 g
Węglowodany: 9,12 g
Błonnik pokarmowy : 2,98 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.