czwartek, 25 lipca 2013

Krem marchewkowy


Składniki:
(na 4 porcje)
- 6 marchewek (ok. 540 g),
- 1 pietruszka (ok. 80 g),
- łyżka oleju (ok. 12 g),
- cebula (ok. 40 g),
- 1 łyżka drobno startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego (ok. 40 g),
- sól i pieprz.



Sposób przygotowania:

1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i kroimy na drobniejsze kawałki.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się wody.
3. Szklimy pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy ją do bulionu.
4. Dodajemy imbir, skórkę pomarańczy i sok z limonki.
5. Całość gotujemy ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.

6. Blendujemy warzywa na krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7. Krem marchewkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego

 
Przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com


 


Krem marchewkowy jest bogaty w:

β karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:
 


Porcja waży: ok. 270 g  
Energia: 70,70 kcal
Białko: 2,02 g   
Tłuszcze: 3,49 g
Węglowodany: 12,07 g
Błonnik pokarmowy : 4,81 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.