Składniki: (na 4 porcje) - 6 marchewek (ok. 540 g), - 1 pietruszka (ok. 80 g), - łyżka oleju (ok. 12 g),
- cebula (ok. 40 g),
- 1 łyżka drobno startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, - 3 łyżki soku z limonki, - 2 szklanki wody, - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego (ok. 40 g), - sól i pieprz.
Sposób przygotowania: 1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i kroimy na drobniejsze kawałki. 2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się wody. 3. Szklimy pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy ją do bulionu. 4. Dodajemy imbir, skórkę pomarańczy i sok z limonki. 5. Całość gotujemy ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.
6. Blendujemy warzywa na krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Krem marchewkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego
Przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com
Krem marchewkowy jest bogaty w: - β karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 270 g Energia:70,70 kcal Białko: 2,02
g Tłuszcze:3,49 g Węglowodany: 12,07 g Błonnik pokarmowy :4,81 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.