Składniki:
(na ok. 32 pierogi)
ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),
- ¾ szklanki letniej przegotowanej wody,
nadzienie:
- 1,5 szklanki jagód (ok. 200 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy
krążki.
3. Na krążki nakładamy owoce (+ odrobina cukru) i zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8
min.
5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami.
Pierogi są bogate w:
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości,
- witaminę C
(pochodzącą z jagód), która przyspiesza gojenie się ran i działa
przeciwnowotworowo,- antocyjany (pochodzące
z jagód), które działają przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji (8
pierogów):
Porcja waży: ok. 230 g
Energia: 247,14 kcal
Białko: 8,09 g
Tłuszcze: 1,76 g
Węglowodany: 58,23 g
Błonnik pokarmowy : 9,31 g
Smacznego i zdr owego
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.