niedziela, 21 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Składniki:

(na ok. 32 pierogi)


 ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),
- ¾ szklanki letniej przegotowanej wody,

 

nadzienie:
- 1,5 szklanki jagód (ok. 200 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),



Sposób przygotowania:


1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
3. Na krążki nakładamy owoce (+ odrobina cukru) i zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.
5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami.

 




Pierogi są bogate w:


 błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z jagód), która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo,- antocyjany (pochodzące z jagód), które działają przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów):


Porcja waży: ok. 230 g  

Energia: 247,14 kcal   

Białko: 8,09 g   
Tłuszcze: 1,76 g  
Węglowodany: 58,23 g 
Błonnik pokarmowy : 9,31 g






Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz