sobota, 20 lipca 2013

Jagodzianki

Składniki:
(na 15 bułeczek)

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g),
- ¼ kostki masła (ok. 50 g),
- opakowanie drożdży suszonych (ok. 7 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g)
- żółtko (ok. 20 g),
- ½  szklanki mleka (ok. 100 ml),

nadzienie:
- 1 i ½ szklanki jagód (ok. 200 g),
- 3 łyżeczki cukru (ok. 15 g).

Sposób przygotowania:
1. Roztapiamy masło.
2. Mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, żółtkiem (odrobinę żółtka zostawiamy do posmarowania bułeczek) i mąką.
3. Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone masło.
4. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty.
6. Na ciasto nakładamy po łyżeczce jagód z odrobiną cukru i zlepiamy, formując bułeczki.
7. Bułeczki ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
8. Jagodzianki smarujemy żółtkiem i pieczemy w 180C przez ok. 25 min.


Jagodzianki są bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z jagód), która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo,
- antocyjany (pochodzące z jagód), które działają przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 102,99 kcal   
Białko: 2,48 g   
Tłuszcze: 3,38 g  
Węglowodany: 17,71 g 
Błonnik pokarmowy : 2,38 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz