czwartek, 18 lipca 2013

Owsiana tarta z truskawkami

Składniki:
(na 8 porcji)

ciasto:
- 1 szklana płatków owsianych (ok. 110 g)
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60 g),
- ½ szklanki otrębów pszennych (ok. 55 g),
- 3 łyżki cukru (ok. 30 g),
- pół kostki masła (ok. 100 g),
- szczypta soli,

nadzienie:
- opakowanie serka naturalnego drobno zmielonego 4% tłuszczu (ok. 300 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 20 truskawek (ok. 200 g).


Sposób przygotowania:

1. Mielimy płatki owsiane i otręby.
2. Rozpuszczamy masło.
3. Mieszamy mąkę, zmielone płatki, otręby, cukier i rozpuszczone masło.
4. Formę do pieczenia wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 25 min.
6. Mieszamy serek z cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i agarem. Gdy masa lekko stężeje (najlepiej w lodówce), przekładamy ją na ciasto. Na masie układamy pokrojone truskawki.
7. Wkładamy do lodówki na ok. 3 h (najlepiej na noc).




Tarta jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 110 g
Energia: 258,98 kcal   
Białko: 10,97 g   
Tłuszcze: 13,69 g  
Węglowodany: 27,94 g 
Błonnik pokarmowy : 4,98 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.