Składniki:
(na 8 porcji)
ciasto:
- 1 szklana płatków owsianych (ok.
110 g)
- ½ szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej (ok. 60 g),
- ½ szklanki otrębów pszennych (ok.
55 g),
- 3 łyżki cukru (ok. 30 g),
- pół kostki masła (ok. 100 g),
- szczypta soli,
nadzienie:
- opakowanie serka naturalnego
drobno zmielonego 4% tłuszczu (ok. 300 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 20 truskawek (ok. 200 g).
Sposób przygotowania:
1. Mielimy płatki owsiane i otręby.
2. Rozpuszczamy masło.
3. Mieszamy mąkę, zmielone płatki,
otręby, cukier i rozpuszczone masło.
4. Formę do pieczenia wylepiamy
ciastem i nakłuwamy widelcem.
5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 25 min.
6. Mieszamy serek z cukrem pudrem,
ziarenkami laski wanilii i agarem. Gdy masa lekko stężeje (najlepiej w lodówce),
przekładamy ją na ciasto. Na masie układamy pokrojone truskawki.
7. Wkładamy do lodówki na ok. 3 h
(najlepiej na noc).
Tarta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje
uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 110 g
Energia: 258,98 kcal
Białko: 10,97 g
Tłuszcze: 13,69 g
Węglowodany: 27,94 g
Błonnik pokarmowy : 4,98 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.