(na 2 porcje)
- 2 filety z łososia (ok. 300 g),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz Cayenne,
na sos:
- szklanka czarnej porzeczki (ok. 120 g),
- szklanka malin (ok. 120 g)
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- świeże listki mięty,
- łyżka octu winnego,
- pieprz Cayenne.
Sposób przygotowania:
1. Doprawiamy łososia sokiem z cytryny, pieprzem Cayenne i odstawiamy na ok. 0,5 h.
2. Mieszamy czarną porzeczkę z malinami, miodem, miętą, octem winnym i pieprzem Cayenne i gotujemy ok. 5 min. Przygotowany sos możemy zmiksować.
3. Grillujemy łososia do czasu aż mięso nie będzie surowe.
4. Grillowanego łososia podajemy z przygotowanym sosem.
Grillowany łosoś z salsą porzeczkowo- malinową jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z czarnej porzeczki i malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 250 g
Energia: 345,25 kcal
Białko: 27,10 g
Tłuszcze: 18,22 g
Węglowodany: 24,09 g
Błonnik pokarmowy : 8,92 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.