środa, 21 sierpnia 2013

Grillowany łosoś z salsą porzeczkowo-malinową

Składniki:
(na 2 porcje)

- 2 filety z łososia (ok. 300 g),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz Cayenne,

na sos:

- szklanka czarnej porzeczki (ok.  120 g),
- szklanka malin (ok. 120 g)
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- świeże listki mięty,
- łyżka octu winnego,
- pieprz Cayenne.


Sposób przygotowania:

1. Doprawiamy łososia sokiem z cytryny, pieprzem Cayenne i odstawiamy na ok. 0,5 h.
2. Mieszamy czarną porzeczkę z malinami, miodem, miętą, octem winnym i pieprzem Cayenne i gotujemy ok. 5 min. Przygotowany sos możemy zmiksować.
3. Grillujemy łososia do czasu aż mięso nie będzie surowe.
4. Grillowanego łososia podajemy z przygotowanym sosem.





Grillowany łosoś z salsą porzeczkowo- malinową jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z czarnej porzeczki i malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 g  
Energia: 345,25 kcal   
Białko: 27,10 g   
Tłuszcze: 18,22 g  
Węglowodany: 24,09 g 
Błonnik pokarmowy : 8,92 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz