Składniki:
(na 8 porcji)
na biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
na nadzienie:
- serek President (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki jagód (ok. 240 g).
Sposób
przygotowania:
1.
Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2.
Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem
pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5.
Gdy ciasto wystygnie, nakładamy serek i jagody.
Tarta biszkoptowa z jagodami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z jagód), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową
budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 157,83 kcal
Białko: 10,94 g
Tłuszcze: 3,97 g
Węglowodany: 20,66 g
Błonnik pokarmowy : 1,35 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.