sobota, 24 sierpnia 2013

Biszkoptowa tarta z jagodami

Składniki:
(na 8 porcji)

na biszkopt:

- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

na nadzienie:

- serek President (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki jagód (ok. 240 g).


Sposób przygotowania:

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy serek i jagody.




Tarta biszkoptowa z jagodami jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 157,83 kcal   
Białko: 10,94 g   
Tłuszcze: 3,97 g  
Węglowodany: 20,66 g 
Błonnik pokarmowy : 1,35 g





Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.