Składniki:
(na 3 porcje)
- pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 90 g),
- 20 truskawek (ok. 200 g),
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- łyżka prażonych orzechów laskowych (ok. 15 g).
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy kaszą jaglaną wedle przepisu na opakowaniu.
2. Kroimy truskawki na ćwiartki.
3. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem i przekładamy do kokilek.
Na kaszy układamy truskawki, a na truskawkach kolejną warstwę kaszy jaglanej.
4. Całość posypujemy orzechami laskowymi.
5. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180⁰C.
Deser jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej),
która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem
krwi,
- magnez (pochodzący z orzechów), który korzystnie wpływa na
koncentracje.
Porcja waży: ok. 130 g
Energia: 180,00 kcal
Białko: 4,37 g
Tłuszcze: 4,29 g
Węglowodany: 33,26 g
Błonnik pokarmowy : 2,56 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.