sobota, 6 lipca 2013

Zapiekana kasza jaglana z truskawkami

Składniki:
(na 3 porcje)

- pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 90 g),
- 20 truskawek (ok. 200 g),
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- łyżka prażonych orzechów laskowych (ok. 15 g).


Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kaszą jaglaną wedle przepisu na opakowaniu.
2. Kroimy truskawki na ćwiartki.
3. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem i przekładamy do kokilek. Na kaszy układamy truskawki, a na truskawkach kolejną warstwę kaszy jaglanej.
4. Całość posypujemy orzechami laskowymi.
5. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180⁰C.




Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi,
- magnez (pochodzący z orzechów), który korzystnie wpływa na koncentracje.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 130 g  
Energia: 180,00 kcal   
Białko: 4,37 g   
Tłuszcze: 4,29 g  
Węglowodany: 33,26 g 
Błonnik pokarmowy : 2,56 g





Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz