Składniki:
( na 12 porcji)
- 200 g suchej soczewicy,
- 4 marchewki (ok. 240 g),
- 1 cebula (ok. 60 g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g)
- 3 jajka (ok. 180 g),
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka curry,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy soczewicę na papkę (ok. 30 min) i odsączamy.
2. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Kroimy drobno cebulę i smażymy na oleju.
4. Mieszamy odsączoną soczewicę z marchewką, jakami, cebulą
i przyprawami.
5. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 190⁰C
przez ok. 45 min.
Pasztet jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje
uczucie sytości,
- kwas foliowy (pochodzący z soczewicy), który reguluje
pracę układu nerwowego,
- β- karoten (pochodzący z marchewki), który jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 72 g
Energia: 93,13 kcal
Białko: 6,42 g
Tłuszcze: 3,16 g
Węglowodany: 11,74 g
Błonnik pokarmowy : 2,22 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.