niedziela, 30 czerwca 2013

Muffiny warzywne

Składniki:
(na 10 muffinek)

- 8 łyżek otrębów owsianych (ok. 120 g),
- 8 łyżek otrębów pszennych (ok. 120g),
- 3 jajka (ok. 120 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ cukinii (ok. 150 g),
- marchewka (ok. 90 g),
- 4 łyżki kukurydzy (ok. 60 g),
- pół papryki (ok. 100 g),
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Obieramy  marchewkę i cukinię a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Kroimy paprykę w drobną kosteczkę.
3. Roztrzepujemy jajka i mieszamy z jogurtem naturalnym, marchewką, cukinią, papryką i kukurydzą.
4. Łączymy masę warzywną z otrębami i proszkiem do pieczenia.
5. Napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy w 180°C przez ok. 20-25 min.




Muffiny warzywne są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości,
- β karoten (pochodzący z cukinii i marchwi), który jest antyoksydantem,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie 
i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej muffiny:

Porcja waży: ok. 85 g  
Energia: 104,25 kcal   
Białko: 5,82 g   
Tłuszcze: 3,03 g  
Węglowodany: 19,78 g 
Błonnik pokarmowy : 6,71 g






Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz