Składniki:
(na 10 muffinek)
- 8 łyżek otrębów owsianych (ok. 120 g),
- 8 łyżek otrębów pszennych (ok. 120g),
- 3 jajka (ok. 120 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ cukinii (ok. 150 g),
- marchewka (ok. 90 g),
- 4 łyżki kukurydzy (ok. 60 g),
- pół papryki (ok. 100 g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Obieramy marchewkę
i cukinię a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Kroimy paprykę w drobną kosteczkę.
3. Roztrzepujemy jajka i mieszamy z jogurtem naturalnym,
marchewką, cukinią, papryką i kukurydzą.
4. Łączymy masę warzywną z otrębami i proszkiem do
pieczenia.
5. Napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy
w 180°C przez ok. 20-25 min.
Muffiny warzywne są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit i
daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który odpowiada za prawidłową
budowę kości,
- β karoten (pochodzący z cukinii i
marchwi), który jest antyoksydantem,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe
(pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie
i przeciwnowotworowo.
i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 85 g
Energia: 104,25 kcal
Białko: 5,82 g
Tłuszcze: 3,03 g
Węglowodany: 19,78 g
Błonnik pokarmowy : 6,71 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.