Składniki:
(na 8 porcji)
na ciasto:
- 2 jaja (ok. 120 g),
- 1 puszka białej fasoli konserwowej (ok. 170 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g),
na krem:
- 300 g naturalnego chudego serka,
- 1 łyżka cukru pudru (ok. 10 g),
- 1 łyżka agaru,
- ziarenka
laski wanilii.
na polewę:
- 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15 g).
- 3 łyżki mleka (ok. 15 ml ),
- łyżka migdałów prażonych (ok. 15 g).
Sposób przygotowania:
1. Opłukujemy fasolę i blendujemy.
2. Ubijamy żółtka z cukrem.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Mieszamy fasolę z jogurtem, kakao, proszkiem do
pieczenia i ubitymi żółtkami.
5. Całość delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
6. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min
7. Przygotowujemy krem: mieszamy serek z cukrem
pudrem, agarem i ziarenkami laski wanilii.
8. Przygotowujemy polewę: roztapiamy w kąpieli wodnej
czekoladę połączoną z mlekiem.
9. Przestudzone ciasto przekładamy kremem, polewamy polewą
czekoladową, posypujemy migdałami
i wstawiamy do lodówki na ok. 3 h.
i wstawiamy do lodówki na ok. 3 h.
Tort jest bogaty w:
- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która
działa przeciwdepresyjnie,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z fasoli), który
zmniejsza poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kakao i migdałów), który
reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Energia: 156,81 kcal
Białko: 11,14 g
Tłuszcze: 4,35 g
Węglowodany: 18,97 g
Błonnik pokarmowy : 0,94 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.