piątek, 28 czerwca 2013

Tort czekoladowy

Składniki:
(na 8 porcji)

na ciasto:
- 2 jaja (ok. 120 g),
- 1 puszka białej fasoli konserwowej (ok. 170 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru (ok. 100 g), 
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g),

na krem:
- 300 g naturalnego chudego serka,
- 1 łyżka cukru pudru (ok. 10 g),
- 1 łyżka agaru,
- ziarenka  laski wanilii.

na polewę:
- 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15 g).
- 3 łyżki mleka (ok. 15 ml ),
- łyżka migdałów prażonych (ok.  15 g).


Sposób przygotowania:

1. Opłukujemy fasolę i blendujemy.
2. Ubijamy żółtka z cukrem.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Mieszamy fasolę z jogurtem, kakao, proszkiem do pieczenia i ubitymi żółtkami.
5. Całość delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
6. Pieczemy w 180C przez ok. 40 min
7. Przygotowujemy krem: mieszamy serek z cukrem pudrem, agarem i ziarenkami laski wanilii.
8. Przygotowujemy polewę: roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę połączoną z mlekiem.
9. Przestudzone ciasto przekładamy kremem, polewamy polewą czekoladową, posypujemy migdałami
i wstawiamy do lodówki na ok. 3 h.



Tort jest bogaty w:

- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z fasoli), który zmniejsza poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kakao i migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 156,81 kcal   
Białko: 11,14 g   
Tłuszcze: 4,35 g  
Węglowodany: 18,97 g 
Błonnik pokarmowy : 0,94 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz