wtorek, 25 czerwca 2013

Tarta z łososiem i szparagami

Składniki:
(na 3 porcje)

na ciasto:
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- połowa awokado (ok. 80 g),
- 1 jajko (ok. 60 g),
- pół łyżeczki soli,

nadzienie:
- pęczek szparagów (ok. 500 g),
- ok. 200 g świeżego łososia,
- kulka mozarelli (ok. 125 g),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g).


Sposób przygotowania:

1. Blendujemy awokado i mieszamy z mąką i masłem.
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
4. Odcinamy skórę z łososia i kroimy w kostkę. Skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą,  pieprzem. Smażymy na patelni teflonowe przez ok. 5 min.
5. Odłamujemy końce szparagów. Przygotowane szparagi kroimy na drobniejsze kawałki. Grubsze łodygi gotujemy ok. 3 minuty a resztę cieńszych łodyg dodajemy na ok. 1 minutę przed końcem gotowania.
6. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem
 i odstawiamy ponownie do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180
C. 
Ciasto pieczemy przez
 ok. 15 min.
7. Ciasto wyciągamy z piekarnika i smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy łososia, szparagi
 i pokrojoną w plastry mozarellę. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 min.




Tarta jest bogata w:

- witaminę K (pochodzącą ze szparagów), biorącą udział w procesach krzepnięcia krwi.
- kwas foliowy (pochodzący ze szparagów), który reguluje prawidłową pracę układu nerwowego,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie
 i przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które obniżają poziom cholesterolu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 463,60 kcal   
Białko: 29,71 g   
Tłuszcz: 25,06 g  
Węglowodany: 36,17 g 
Błonnik pokarmowy : 6,31 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.