Składniki:
(na 3
porcje)
na
ciasto:
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- połowa awokado (ok. 80 g),
- 1 jajko (ok. 60 g),
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- połowa awokado (ok. 80 g),
- 1 jajko (ok. 60 g),
- pół
łyżeczki soli,
nadzienie:
-
pęczek szparagów (ok. 500 g),
- ok.
200 g świeżego łososia,
-
kulka mozarelli (ok. 125 g),
- 2
łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g).
Sposób
przygotowania:
1. Blendujemy awokado i mieszamy z mąką i masłem.
2. Dodajemy jajko i
zagniatamy ciasto.
3. Ciasto zawijamy w
folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
4. Odcinamy skórę z
łososia i kroimy w kostkę. Skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smażymy na patelni teflonowe przez
ok. 5 min.
5. Odłamujemy końce
szparagów. Przygotowane szparagi kroimy na drobniejsze kawałki. Grubsze łodygi
gotujemy ok. 3 minuty a resztę cieńszych łodyg dodajemy na ok. 1 minutę przed
końcem gotowania.
6. Ciasto rozwałkowujemy
na okrągły placek i wykładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem
i odstawiamy ponownie do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180 ⁰C. Ciasto pieczemy przez
ok. 15 min.
i odstawiamy ponownie do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180 ⁰C. Ciasto pieczemy przez
ok. 15 min.
7. Ciasto wyciągamy z
piekarnika i smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy łososia, szparagi
i pokrojoną w plastry mozarellę. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 min.
i pokrojoną w plastry mozarellę. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Tarta jest bogata w:
- witaminę K (pochodzącą ze szparagów), biorącą udział w procesach
krzepnięcia krwi.
- kwas foliowy
(pochodzący ze szparagów), który reguluje prawidłową pracę układu nerwowego,
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie
i przeciwnowotworowo,
i przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które obniżają poziom cholesterolu.
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 463,60 kcal
Białko: 29,71 g
Tłuszcz: 25,06 g
Węglowodany: 36,17 g
Błonnik pokarmowy : 6,31 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.