wtorek, 9 lipca 2013

Owsianka truskawkowa

Składniki:
(na jedną porcję)

- 3 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 30 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- 10 truskawek (ok. 100 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g).


Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane i pokrojone truskawki (ok. 5 sztuk).  
3. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy). 
4. Do gotowej owsianki dodajemy pół łyżeczki miodu i resztę świeżych truskawek.





Owsianka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,
- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z miodu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 330 g  
Energia: 251,36 kcal   
Białko: 11,12 g   
Tłuszcze: 5,58 g  
Węglowodany: 42,75 g 
Błonnik pokarmowy : 3,84 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.