Składniki:
(na jedną porcję)
- 3 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 30 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- 10 truskawek (ok. 100 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g).
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane i
pokrojone truskawki (ok. 5 sztuk).
3. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie
gotujemy).
4. Do gotowej owsianki dodajemy pół łyżeczki miodu i
resztę świeżych truskawek.
Owsianka
jest bogata w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę
C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,
-
substancje przeciwbakteryjne pochodzące z miodu.
Porcja waży: ok. 330 g
Energia: 251,36 kcal
Białko: 11,12 g
Tłuszcze: 5,58 g
Węglowodany: 42,75 g
Błonnik pokarmowy : 3,84 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.