(na
6 muffinek)
-
60 g mąki pszennej typ 450,
-
60 g mąki pszennej typ 1850,
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g cukru,
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 60 g cukru,
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- jajko (ok. 50 g),
-
1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 ml),
-
5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 ml),
- 2 cienkie łodygi rabarbaru (ok. 120 g),
- 2 cienkie łodygi rabarbaru (ok. 120 g),
-
łyżeczka cukru pudru (ok. 3 g).
Sposób
przygotowania
1.
Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2.
Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm kawałki.
3. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm kawałki.
4.
Łączymy składniki suche z mokrymi, rabarbarem i delikatnie
mieszamy.
5.
Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
6.
Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.
7. Muffiny posypujemy cukrem pudrem.
7. Muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Muffiny
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
78 g
Energia: 202,5 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 9,3 g
Węglowodany: 27,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g
Energia: 202,5 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 9,3 g
Węglowodany: 27,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.