poniedziałek, 22 czerwca 2020

Muffiny z rabarbarem

Składniki
(na 6 muffinek)

- 60 g mąki pszennej typ 450,
- 60 g mąki pszennej typ 1850,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g cukru,
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 ml),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 ml),
- 2 cienkie łodygi rabarbaru (ok. 120 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 3 g).


Sposób przygotowania


1. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm kawałki.
4. Łączymy składniki suche z mokrymi, rabarbarem i delikatnie mieszamy.
5. Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
6. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.
7. Muffiny posypujemy cukrem pudrem.




Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 78 g
Energia: 202,5 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 9,3 g
Węglowodany: 27,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.