(na
1 porcję)
- mała papryczka chili (ok. 10 g),
-
ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- ok. 150 g krewetek,
- kieliszek białego wina (ok. 20 ml),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- łyżka soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- ok. 150 g krewetek,
- kieliszek białego wina (ok. 20 ml),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- łyżka soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml),
-
przyprawy: sól, pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Usuwamy nasiona z papryczki chili.
2. Drobno pokrojony ząbek czosnku i pokrojoną w plasterki papryczki chili podsmażamy na maśle ok. 30 sekund.
3. Do czosnku i chili dodajemy oczyszczone krewetki, i smażymy ok. 1 min.
4. Do krewetek dodajemy wino i je odparowujemy.
5. Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
6. Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
7. Krewetki doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
Krewetki
z chili i czosnkiem są bogate w:
-
pełnowartościowe białko.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 215 g
Energia:
214,5 kcal
Białko:
21,5 g
Tłuszcze:
9,8 g
Węglowodany:
6,5 g
Błonnik
pokarmowy:
0,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.