środa, 3 kwietnia 2019

Krewetki z chili i czosnkiem

Składniki
(na 1 porcję)

- mała papryczka chili (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- ok. 150 g krewetek,
- kieliszek białego wina (ok. 20 ml),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- łyżka soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml),
- przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania

1. Usuwamy nasiona z papryczki chili.
2. Drobno pokrojony ząbek czosnku i pokrojoną w plasterki papryczki chili podsmażamy na maśle ok. 30 sekund.
3. Do czosnku i chili dodajemy oczyszczone krewetki, i smażymy ok. 1 min.
4. Do krewetek dodajemy wino i je odparowujemy.
5. Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
6. Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
7. Krewetki doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.


Krewetki z chili i czosnkiem są bogate w:

- pełnowartościowe białko.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 215 g
Energia: 214,5 kcal
Białko: 21,5 g
Tłuszcze: 9,8 g
Węglowodany: 6,5 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.