Składniki
(na 3 porcje)
-
szklanka truskawek (ok. 150 g),
- 2 ½ szklanki wody (ok. 500 ml),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 20 g)
Sposób
przygotowania
1.
Truskawki zalać 2 szklankami wody i
gotować ok. 2 min. (jeżeli są mrożone chwilę dłużej).
2.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z ½ szklanki wody.
3.
Mąką ziemniaczaną wlać do owoców i zagotować (cały czas mieszając).
Kisiel jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która działa
przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 220 g
Energia: 38,0 kcal
Białko: 0,4 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany:
9,15
Błonnik
pokarmowy : 0,9 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.