sobota, 28 listopada 2015

Domowy kisiel z owocami

Składniki
(na 3 porcje)

-  szklanka truskawek (ok. 150 g),
2 ½  szklanki  wody  (ok. 500 ml),
-  2  łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 20 g)


Sposób przygotowania

1. Truskawki zalać  2 szklankami wody i gotować ok. 2 min. (jeżeli są mrożone chwilę dłużej).
2. Mąkę ziemniaczaną połączyć z ½ szklanki wody.
3. Mąką ziemniaczaną wlać do owoców i zagotować (cały czas mieszając).



Kisiel jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 220 g 
Energia: 38,0 kcal  
Białko: 0,4 g  
Tłuszcze: 0,2 g 
Węglowodany: 9,15
Błonnik pokarmowy : 0,9 g


Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.