Składniki
(na dwie porcje)
- 2 duże plastry pomidora (ok. 80g),
- 2 jajka (ok. 120g),
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę masła.
2. Z plastrów pomidora wydrążamy środek.
3. Plastry pomidora układamy na patelni i wbijamy do nich
jajka.
4. Jajka w pomidorach smażymy ok. 5-10 min.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka w pomidorach są bogate w:
- lecytynę, która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 101 g
Energia: 102,7 kcal
Białko: 7,8 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany:
1,8 g
Błonnik
pokarmowy : 0,5 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.