Składniki
(na 1 porcję)
- szklanka mleka 2% (ok. 250ml),
- 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g),
- łyżka konfitury malinowej (ok. 25g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 15g).
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane
2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie
gotujemy).
3. Do gotowej owsianki dodajemy konfiturę malinową,
świeże maliny i orzechy arachidowe.
Owsianka
jest bogata w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę
C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
przyspiesza gojenie się ran.
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 486,8 kcal
Białko: 20,4 g
Tłuszcze: 16,5 g
Węglowodany: 73,5 g
Błonnik pokarmowy : 9,6 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.