poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Owsianka z konfiturą malinową i malinami



Składniki
(na 1 porcję)

- szklanka mleka 2% (ok. 250ml),
- 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g),
- łyżka konfitury malinowej (ok. 25g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 15g).


Sposób przygotowania


1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane
2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy). 
3. Do gotowej owsianki dodajemy konfiturę malinową, świeże maliny i orzechy arachidowe.




Owsianka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 486,8 kcal   
Białko: 20,4 g   
Tłuszcze: 16,5 g  
Węglowodany: 73,5 g 
Błonnik pokarmowy : 9,6 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. uwielbiam owsiankę pod każdą postacią! jak dla mnie idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się jadać takie śniadania:-)

    OdpowiedzUsuń