sobota, 16 sierpnia 2014

Drożdżówki z malinami



Składniki:
( na 12 drożdżówek)


- ½ szklanki ciepłego mleka (ok. 125 ml),
- opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g),
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 3 jajka (ok. 180g),
- ¼ kostki masła (ok. 50g),
- szklanka malin (ok. 120g).
 

Sposób przygotowania

1. Do mleka dodajemy suszone drożdże, cukier, jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto.
2. Do masy dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
4. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i zwijamy w rulon.
5. Zwinięte ciasto kroimy na 12 części, wykładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 15-20 min.




Drożdżówki są bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 138,3 kcal   
Białko: 4,6 g   
Tłuszcze: 5,2 g  
Węglowodany: 21,2 g 
Błonnik pokarmowy : 3,1 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.