Składniki:
( na 12 drożdżówek)
- ½ szklanki ciepłego mleka (ok. 125 ml),
- opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g),
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
( na 12 drożdżówek)
- ½ szklanki ciepłego mleka (ok. 125 ml),
- opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g),
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 3 jajka (ok. 180g),
- ¼ kostki masła (ok. 50g),
- szklanka malin (ok. 120g).
- szklanka malin (ok. 120g).
Sposób przygotowania
1. Do mleka dodajemy suszone drożdże, cukier,
jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto.
2. Do masy dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze
przez chwilę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
4. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i
zwijamy w rulon.
5. Zwinięte ciasto kroimy na 12 części, wykładamy
na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i
pieczemy w 180⁰C przez ok. 15-20 min.
Drożdżówki są bogate w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę
C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
przyspiesza gojenie się ran.
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 138,3 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 5,2 g
Węglowodany: 21,2 g
Błonnik pokarmowy : 3,1 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.