sobota, 25 lipca 2020

Muffiny z jagodami

Składniki
(na 6 muffinek)

- 60 g mąki pszennej typ 450,
- 60 g mąki pszennej typ 1850,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g cukru,
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 ml),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 ml),
- szklanka jagód (ok. 130 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 3 g).

Sposób przygotowania

1. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi, 3/4 szklanki jagód i delikatnie mieszamy.
4. Foremki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do ¾ wysokości i posypujemy resztą jagód.
5. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.
6. Muffiny posypujemy cukrem pudrem.



Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antocyjany (pochodzące z jagód), które są antyoksydantami (niszczą wolne rodniki).



Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 80 g
Energia: 215,5 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 9,8 g
Węglowodany: 29,1 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.