środa, 15 sierpnia 2018

Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą

Składniki
(na 1 porcję)

- 1/10 opakowania makaronu (ok. 50 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 1/2 papryki (ok. 75 g),
- pół puszki pomidorów krojonych (ok. 200 g) (można użyć świeżych pomidorów),
- ząbek czosnku,
- pół mozzarelli (ok. 65 g),
- garść rukoli (ok. 20 g),
- przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Gotujemy makaron połowę czasu podanego na opakowaniu (ok. 4 min.).
2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju.
3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut.
4. Dodajemy do papryki pomidory i ponownie dusimy kilka minut.
5. Doprawiamy sos wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, płatkami drożdżowymi, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu.
6. Łączymy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
7. Makaron posypujemy porwaną mozzarellą i oregano.
8. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min.
9. Zapiekankę podajemy z rukolą.




Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z mozzarelli), które jest składnikiem kości i zębów,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 530 g
Energia: 476,7 kcal
Białko: 25,6 g
Tłuszcze: 17,1 g
Węglowodany: 60,1 g
Błonnik pokarmowy: 6,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.