(na
1 porcję)
- 10 średnich truskawek (ok. 150 g),
- łyżeczka cukru waniliowego,
- pół opakowania serka homogenizowanego (ok. 100 g),
- 1/5 opakowania makaronu (ok. 100 g).
Sposób przygotowania
1. Truskawki rozgniatamy widelcem z dodatkiem cukru.
2. Truskawki łączymy z serkiem homogenizowanym.
3. Ugotowany makaron polewamy sosem truskawkowym.
Makaron z truskawkami jest bogaty w:
- wapń (pochodzący z serka homogenizowanego), który jest składnikiem kości i zębów,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 320 g
Energia: 480,8 kcal
Białko: 20,8 g
Tłuszcze: 5,7 g
Węglowodany: 87,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Porcja waży: ok. 320 g
Energia: 480,8 kcal
Białko: 20,8 g
Tłuszcze: 5,7 g
Węglowodany: 87,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.