(na 4 porcje)
- pęczek botwinki (ok. 280 g),
- litr bulionu warzywnego (przygotowanego z domowej kostki warzywnej),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka octu,
- duży kubek jogurtu (ok. 400 g),
- 4 łyżki siekanego koperku (ok. 32 g),
- 4 jaja (ok. 200 g),
- 4 rzodkiewki (ok. 80 g),
- 2 ogórki gruntowe (ok. 100 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Obieramy buraczki i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Siekamy drobno łodyżki i liście.
3. Dodajemy do wrzącego bulionu pokrojone buraczki i gotujemy ok. 8 min.
4. Dodajemy do buraczków posiekane łodyżki i liście i gotujemy ok. 2 min.
5. Doprawiamy wywar sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem.
6. Łączymy ostudzony wywar z jogurtem.
7. Chłodnik podajemy z posiekanym koperkiem, ugotowanym jajem, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i ogórkiem.
1. Obieramy buraczki i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Siekamy drobno łodyżki i liście.
3. Dodajemy do wrzącego bulionu pokrojone buraczki i gotujemy ok. 8 min.
4. Dodajemy do buraczków posiekane łodyżki i liście i gotujemy ok. 2 min.
5. Doprawiamy wywar sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem.
6. Łączymy ostudzony wywar z jogurtem.
7. Chłodnik podajemy z posiekanym koperkiem, ugotowanym jajem, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i ogórkiem.
Chłodnik z botwinki jest bogaty
w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit,
- żelazo (pochodzące z botwinki), które jest składnikiem hemoglobiny,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów.
- żelazo (pochodzące z botwinki), które jest składnikiem hemoglobiny,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 520 g
Energia: 161,5 kcal
Białko: 12,2 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 12,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g
Porcja waży: ok. 520 g
Energia: 161,5 kcal
Białko: 12,2 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 12,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.