Składniki
(na 4 porcje)
Ciasto:
- szklanka mąki
pełnoziarnistej (ok. 130g),
- łyżka oliwy z
oliwek (ok. 10g),
- ½ łyżeczki soli,
- letnia
przegotowana woda.
Nadzienie:
- papryka (ok.
200g),
- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego (ok. 50g),
- ½ puszki kukurydzy
konserwowej (ok. 110g),
- filet z piersi
kurczaka (ok. 120g),
- łyżka oleju
rzepakowego (ok. 10g),
- kulka mozarelli
(ok. 125 g),
- przyprawy: sól,
pieprz, curry, słodka papryka, bazylia).
Sposób
przygotowania:
1. Mieszamy
wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy.
2. Mięso z piersi
kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na
patelni teflonowej.
3. Kroimy paprykę w
kostkę.
4. Przygotowujemy
sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz
i bazylię.
5. Ciasto dzielimy
na 4 części i je rozwałkowujemy.
6. Formę do
pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto.
7. Na ciasto
nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą
mozarellą.
8. Podpłomyki
pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min.
Podpłomyki są bogate
w:
- błonnik pokarmowy,
który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C
(pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran,
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 294 kcal
Białko: 17,6 g
Tłuszcze: 11,7 g
Węglowodany: 35,3 g
Błonnik pokarmowy : 2,24 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.